måndag 31 maj 2010

Larmet gick till Tåby gård, brandkåren med rökdykare fick jobba hårt!

I vintras så hade vi ju nåt väldigt roligt för oss här på Tåby gård, som vi inte fick berätta förrän det var slut. Lovade att skriva om det då, men så har tiden försvunnit...som den brukar ;-) Nu hittade jag foton i Jörgens mobil och fick ett ryck att berätta vad det var som hände igentligen här hemma på måndagskvällarna!

Rökfyllning.
Kl 18:00 rökfylls snickarverkstan här hos oss av Brandchefen Janne Båvemyr. När lokalen var rökfylld så "går larmet". Janne ringer upp till de brandmän som sitter på brandstationen och väntar och "larmar" att han har åkt förbi en gård och det är kraftig rökutveckling från en snickeriverkstad...han vet inte vart det är, men ger dem kodnummret. Säger att det kan finnas personal kvar därinne. Han informerar dem också då om att ingen vattenslang får användas vid övningen utan de får hitta på nåt annat att "leda sig med".

Vi går för att sätta oss på plats och Nathalie sätter sig till vänster innanför dörren, Jörgen i bilverkstan och jag själv ska ta mig längst in i verkstan. EN sak, stod inte där den skulle och helt plötsligt så blev jag helt desorienterad. Väldigt osäker på VAR i verkstan jag igentligen befann mig så det var bara krypa på alla fyra tills jag hittade mitt ställe.

Brandbilen och kvällens övningsgrupp kommer och sätter upp strålkastaren...de försöker pumpa Janne på information, men han har ingenting att ge dem då han är en "förbipasserande" ;-) Däremot har han "fått tag i" ägaren som tror det kan finnas 7-8 personer kvar i byggnaden. Rökdykarna gör sig färdiga och jag sitter inne i mörkret och lyssnar på rökmaskinen som fortsätter pumpa ut rök. Lyssnar efter Nathalie i tron om att hon kanske är rädd där i dimman, men inte ett ljud. Sedan hör jag dörren öppnas och väsandet från gasmaskerna och brandmännens komunikationsradio där de komunicerar flitigt med varandra...Hör Janne berätta att han fått information om att det kan finnas ett litet barn i byggnaden också.
De har ju övningsdockor i barnstorlek också, så det tycker de väl inte är nåt konstigt, men brandmännen har faktiskt ingen aning om att det den här gången finns riktiga människor att rädda :-D
Jag ser inte handen framför mig ens en gång, men väsandet från gasmaskerna låter som om de bara är några meter ifrån mig...helt plötsligt ropar någon "LIVRÄDDNING!" och så hör jag hur snopna de blir :-D... "det är en riktig" säger de och jag hör hur de "räddar" Nathalie :-). De kommer in igen och jag hör skrammel och nån bräda som ramlar. Vi blev inte tillåtna att städa innan utan det skulle vara "på riktigt".
Efter en stund så hittar de mig och jag slappnar av allt jag kan och känner mig som en säck potatis...brandmannen får ett bra grepp och börjar släpa mig mot dörren med orden "det här var en tung än".....hm...ingen kommentar ;-) Nu tappar de dock repet de har för att hitta ut, så jag blir släpad runt halva verkstan i cirklar och kläderna åker längre och längre upp på kroppen....En gång lägger brandmanne ner mig på golvet för att få ett nytt grepp men får inte riktigt koll på hur jag hamnade....den ena säger plötsligt, "den ligger på mage"...de rullar runt mig, hittar armarna igen och tar ett nytt grepp. När de efter en halvtimme äntligen hittar dörren så släpas jag ut med jackan under armhålorna :-D *Brrr*

Det rök bra när de öppnade dörren för att gå på jakt efter fler att rädda.
Efter en stund hade de även hittat Jörgen och ett antal övningsdockor att rädda. Efteråt så vädrades lokalerna ut och det var väl tur att detta skedde kvällstid för nu kunde man verkligen tro att verkstan stod i brand på riktigt. Sedan fick de gå in och se hur lokalerna såg ut igentligen och prata lite om övningen.

Himla kul var det, men lite frustrerande att inte få berätta det för någon. Det är ett litet samhälle och barnen har klasskompisar vars föräldrar jobbar på brandkåren. Det skulle ju vara hemligt för alla tills dess de tre lagen varit här :-) Oliver kom hem från Gran Canaria lagom för att vara med den sista gången.
Mest imponerad är jag av Nathalie, som tordes gömma sig i denna mörka, rökfyllda verkstad...bli räddad av riktiga rökdykare och sedan hålla helt tyst om det i tre hela veckor!
NU, ska jag faktiskt sätta mig och scrappa lite grann ;-)
Glöm vinterbilderna och njut av sommarvärmen!
Kram
Elisabeth

söndag 30 maj 2010

Mors dag idag :-)

Ojoj...det går lång tid mellan uppdateringarna nu ;) Och inte har jag nåt roligt att visa er heller i scrapväg. Har helt enkelt inte haft vare sig tid eller lust att skapa, tyvär.
Idag har vi pysslat ute i det härliga vädret :) Till middag blev det då grillat också...så gott!
Nu när vi köpt en ordentlig grill så kommer vi att grilla mycket oftare och jag söker då tips på goda marinader. Just nu är det caj`p honungsgrillolja som utnyttjas flitigt, men den kan väl bli lite tröttsam framåt hösten om man inte varierar den lite. Har du något recept på en supergod marinad så tar jag tacksamt emot det :) Nåja, i brist på något scrappat att visa så tänkte jag ta med er en tur i trädgården runt vårt hus. Framsidan har ni ju fått se så många gånger redan :-) Det ska bli staket sedan så man får lite mer "riktig trädgårdstomt" på gården. Mina blommor vid entren :-) Ska bli kul att se hur länge de överlever i år ;)
Tittar man till höger så är det ju altan förstås som syns, utanför det en stor gräsmatta, en åker och sedan vår skog. Kan ju inte klaga på utsikten härifrån. Underbart att sitta på kvällarna och kika på alla djur som rör sig i naturen. (bortsett från räven då ;-)).
Tittar till vänster och där står karln min och målar igen :-) Taket under altan måste ju bli vitt.
Går ut från altan och fotar på vänster sida om huset där fruktträdgården står i full blom :) Så vackert! Här finns flera sorters päron och hur mycket olika sorters äpplen som helst, både sommar och vinterfrukt.

Kliver ner i fruktträdgården och fotar fortsättningen på den bakom huset. Och där häcken och fruktträden slutar har jag en plan.....
Baksidan på huset och den delen av altan som kommer att få lite glasväggar. En pool är planerad sedan länge utanför altanen där, men det tar ju tid att skrapa ihop pengar trots två heltidsarbetare.
Här vänder jag mig sonika mot skogen och fotar. Detta lilla berg är ju helskoj för stentokiga tjejer ;) Funkar även kanon som pulkabacke på vintern. Idag har jag gått lös med trimmern på den lilla "gräsplätt" på vänster sida om berget. Har planterat ljuvligt goda körsbärsträd där, såna där som man gör sylt och spottsoppa utav :-) Men vi ska lägga på mer jord, plana av så det går att klippa med åkgräsklipparn, samt bygga en liten bro över diket där.
Inte lika vackert är ju barnens lekplats. Det blev för lite sand från början så nu finns där bara ogräs...men de leker där ändå ;-) Måste kanske gräva ur ordentligt och ösa i massa ny sand, men det är ju så mycket som skulle behöva göras hela tiden....
Den lilla gräsmattan framför huset. Håller på att slänga ner alla möjliga sorters perenner i slänten där och i rundeln, ska det bara vara vårlök och röda rosor.
Jag har ju pratat om mitt projekt då och då ;) skamfläcken som jag säger för den blir lixom aldrig prioriterad. Men där har ni den...det lilla huset vid parkeringen som jag håller på att klä med gul fasad. I helgen har jag faktiskt inte satt upp en enda bräda....


Så, det var den lilla promenaden runt vårt hus...och roligare än så här blev det inte ;-)
Funderar på att visa upp ett rum i taget där inne också vartefter, men det får bli en annan gång.
Minns ni hönan föresten? Hon bor envist kvar på sin lilla ö med sällskap av våra 7 ankor :D Nåja, mår hon bra där så visst, men det blir knepigt att hämta äggen :-D
Önskar alla mammor en riktigt skön morsdagskväll och er andra också förstås ;-)
Trevligt att du tittade in :-) Om du orkade hela vägen hit så är det bäst att jag påminner om att tipsa mig om marinader :)
Elisabeth

tisdag 25 maj 2010

Fjärils"ståupp"kort, Ösregn och hönan har flyttat till en egen ö ;-)

Hej hopp, livet är som en trisslott :-) Plötsligt händer det, och plötsligt igårkväll kom inspirationen hoppandes och jag skyndade mig förstås in till mitt lilla skrivbord och gjorde ett kort :-D
Såg nånstans såna här kort i massor av olika former och just nu har jag fortfarande lite dille på fjärilar så ....då blev det ett med fjärilsform förstås ;-)Har satt en spets under och två blommor som "stop". Även ett litet pärlband fick vara med...papper och alfabet från websters page.
Denna trädgren klippte jag ut från pappret också, chalkade med grönt och glitterlimmade lite på den också. Mer spets, bladband, utklippta fjärilar, en kramdekoration och en liten hälsning "från en mamma till en annan".
Och vad jag hatar dessa regnskurar! Håller på i Östra Husby och ska bland annat lägga nya plattor...När man som bäst håller på att ösa in fingruset och packar det med maskinen så kommer ett sånt här ÖSregn och förstör för en :-( Var tvungen att ta ett kort för JISSES vad det öste ner den dan :-D

Häromkvällen innan vi hann stänga dörren till hönsen så hade vi stora stygga räven på besök :-( Inte en höna inom synhåll efter det. (de är dock väldigt bra på att gömma sig ;-))
Två dagar senare så ser jag till min stora glädje på denna Ö som vi har i ankdammen, en höna traska omkring. Hon flydde med andra ord rakt ut i dammen när räven kom. Rävar badar inte så där är hon i alla fall säker.
På detta kort gömmer hon sig mellan två grästuvor ;-)
Har lagt ut en tunnare planka så hon ska kunna trippa i land och försökt att locka henne med mat, men det verkar som hon har bestämt sig för att bo kvar på ön. Och visst, en helt egen ö vore väl inte fel ;-) Lönedags igen...tjohoo...eller nja, dags att betala räkningar i alla fall =D
Och hur det går med mitt lilla projekt?...fick upp fem rader fasad i helgen, men då var det bara söndagen som jag ens försökte ;-) På Lördagen planterade jag sommarblommor i krukor och rensade rabatten :-)
Hoppas ni har ro att pyssla nu när vädret är som det är.
Kram
Elisabeth

måndag 17 maj 2010

Två enkla kort, altanbygget fortgår och barnens helgnöje ;-)

Har inte scrappat nåt direkt på flera veckor nu :-o Har abstinens och när jag äntligen satt mig ner och hade tid så infann sig INTE nån inspiration direkt. Klippte sönder några foton, förstörde ett gäng papper och fick till slut efter mycket möda ihop dessa superenkla kort :-D Klädde dem i samma papper på insidan.


Det har varit mycket utevistelse i helgen och veckan innan som var också. Firat födelsedagar igen då även grabben fyllt år. Nathalie (i trädet) och Samantha (vid vattenpumpen) har spenderat hela dagar ute äntligen. Blir alldeles för mycket tv annars ;-)

Tog mig äntligen tid och åka och titta på när grabben spelade hemmamatch i söndagskväll och tog då med kameran förstås. Fel inställning gjorde att jag trots min fina kamera och mitt fina objektiv inte fick så många bra bilder som jag hade hoppats. Här är i alla fall Oliver i action och de vann! :-) De har fått en drömstart med 3 vinster och 1 oavgjord match spelad hittills. Tyvär missar han flera stycken nu då han valt att göra sin tvåveckorspraktik i mönsterås.
Några bilder på hur altanbygget fortgår blir det förstås också :-) Här är alla takstolar till altantaket färdiga på Lördagkvällen.
Och på Söndagkvällen var hälften av all råspont och takpapp lagd. Andra sidan kvar förstås, sedan ska det på tegel. Sist men inte minst så är det ju räcke runt alltihop också...råder lite delade meningar om hur vi vill ha det där så det återstår att se hur det blir ;-)Det går lite sakta med mitt eget projekt att sätta fasad på lilla huset. Men vad gör man när man får en trekvart här och där att jobba på =D Tar en bräda i taget förstås, och nångång blir det väl klart.
Roar mig med att besöka er som har inspiration till att scrappa och uppdaterar era bloggar med era fina alster.
Väderprognosen lovar riktigt skön värme hela veckan så njut och ha det riktigt mysigt!
Elisabeth

söndag 9 maj 2010

Altantaksbygge och svarthårig jag :-)

Idag var det äntligen uppehåll och det blev sådeles dags att fortsätta med altantaket. :-) Det här är andra sidan på husets kortsida där altanen är lite större. Det mellan stolparna kommer här att få glasdörrar och det utanför blir "soldäck". Låter ju så himla käckt, men här hemma är det INGEN som har lust att ligga och lapa sol. Så vad vi ska med den till vet jag inte :-D...sätta lite blomkrukor kanske med blommor som kommer att torka ur innan halva sommaren har gått tack vare söderläget ;-)

Och motorsågen är på plats ;-) Den blev ju efterfrågad förra veckan då den ofta används till allt man gör ;-)
Fick ett ryck igår då vi var och handlade i Ica....Vi blev stannandes vid hyllorna med hårfärgning och maken föreslog att jag skulle satsa på Svart :-o Jag har aldrig färgat håret svart förut, så visst, det måste ju testas ;-)
Skickade en bild till syster med orden "svarta häxan i familjen :-)" och fick till svar "fan, va elak du ser ut ;-)"
:-D Kanske det, men jag är snäll som ett litet lamm....nästan ;-)
I veckan som varit har vi firat lilltös som blev 4 år. Trevlig kväll med gäster och en barbietårta som jag inte ens tog kort på :-o, hon fick bland annat en stor lekstuga i plast som de har haft ruskigt roligt i hela dagen idag :-)
Annars har vi jagat får! Jag har varit superarg och elstängslet har blivit med fler och fler trådar hela tiden. Och ändå rymmer de!
En dag så jagade jag först in fåren vid halv 12 tiden på dagen...tog en halvtimme av arbetsdagen som jag stressade som en bäng för att jobba ikapp sedan på dagen. Skyndade hem för att skjutsa in Grabben och hans kompis till stan och Grabbhalvan. (Det gick kanon, han var in på plats 213 med tiden 21:51..bättre än förra året och han slog farsan sin i år också ;-))
Men innan vi åkte kom jag på att Nathalie skulle på klassfest, men jag behövde bilen...ringa runt efter någon som kunde komma och hämta henne samt skjutsa hem henne efteråt...(Tack Elviras pappa) Ok, efter loppet så var det snabbt hem och säga åt grabben att natta lilltös och så ut igen för att försöka fånga in alla (12st) fåren som rymt igen!
Väl infångade så blev det lite fler trådar i staketet och sedan hem och hjälpa Karln att bygga en ramp till Fyrhjulingen som skulle in för besikting dagen efter.
Hemma och inne kl 22:00 supermycket uppe i varv! Men det som kändes mest var nog att jag inte träffat min lilla 4-åring på hela dagen! Hon ÄR ju ändå mammas lilla flicka ;-)
Nu är de dock kvar i hagen...jag såg när de smet en morgon...de klättrade på berget som är nästan som ett stup! Rakt upp i en fin liten rad så var de ute sedan...Nu är det fixat ;-)
Även på jobbet har det varit lite småroligt i slutet av veckan. Håller på att byta fasad på ett ganska högt hus och både i torsdags och fredags så har det blåst halv storm och då är det ju inte sådär jättekul att stå på fjärde våningen på en byggställning och jobba ;-)

Orkade du ända hit? Kul, sitter och skriver samtidigt som jag vaktar töserna som leker i badkaret. Ingenting har jag hunnit scrappa över huvudtaget och jag börjar verkligen få abstinens!!!
På Tisdag fyller grabben 15 och på Torsdag ska han firas! Tack o lov krävs inga bullar och tårta då, han kör på det han gillar bäst...Äpple, jordgubbs och blåbärspaj med marsansås, grädde och glass! Enkelt och supergott!!!
Hoppas ni har haft en superskön helg!
Kram
Elisabeth

söndag 2 maj 2010

Fem bidrag till alltomscrap.

Nu är det tillåtet att blogga sina bidrag som man gjorde till alltomscraps tävling. Mina bidrag var dock inga som föll juryn i smaken.

Denna är den som jag inte blev så nöjd med. Det var väldigt noga med reglerna och man fick inga poäng om man inte följde regelverket de satt upp så jag blev lite rädd för att sväva ut. Blev en väldigt stel layout då...denna var efter en skiss. Här skulle man fokusera på text, den skulle vara handgjord och journalingen skulle vara väl synlig och gärna lite nytänkande. typ. Mina fjärilar kanske inte syns så himla väl som det var tänkt men jag tyckte det var en kul grej. De fjärilar som är på bakgrundspappret är alltså skriven text.

Här fick man i mitt tycke inte använda nånting :-D Mönstrat papper, band, bokstäver och foton, samt färg. Bara dessa fick användas och alla SKULLE användas också. Fotot är på min lilla tjeja när hon tre år gammal vinner en gigantisk kyckling på midsommarfirandet :-)
Använd din specialteknik var nästa utmaning och vadå teknik? Jag syr inte, doodlar inte...eh, här tog det nästan tvärstopp. Förhoppningsvis så räknades lager på lager som teknik så jag körde på det. På denna finns fem lager papper, mycket band och spets, färdigblommor, handgjorda blommor, stämplat mm, mm, mm. Väldigt mycket och mycket olika saker i alla fall ;-)
Lifta en layout som inspirerat dig mest som scrappare....jaha, jag valde att lifta Toni som gör helt ljuvliga layouter och där jag ofta kikar in för inspiration och för att se hur hon använder olika saker :-)

Idag ska jag försöka hitta någon present till min blivande 4-åring...hon fyller år på tisdag och vi vet fortfarande inte vad vi ska hitta på till henne. Har sett ett skapligt "plasthus" på toy´s r us, men 3500:- är lite saftigt tycker jag. Lite mer virke till altantaket skall väl inhandlas också förstås och sedan blir det väl lite måla av ikväll ;-)
Hoppas ni har en skön söndag!

lördag 1 maj 2010

En altrad packtejprulle och vi bygger altantak :-)

Min packtejp tog slut och kvar blev en väldigt stadig stomme till en ask :-) Man måste ju se saker med rätt ög0n ;-)
Papper från Graphic45, ljust gul cardstock, lite olika slags band och pärlor var allt som behövdes.
På själva asken fäste jag ett band med tofsar som så snällt vek sig över den breda kanten.


Så har vi börjat bygga lite igen :-) eller maken min i rättare sagt, för här har jag inte hjälpt till mycket mer än stått och hejat på ;-) Det slutar inte här som det ser ut utan ska fortsätta runt tre sidor på huset och jag tror det kommer att bli så himla bra :-)
Maken in action :-)

Hoppas vädret blir kanonbra imorgon så bygget kan fortgå. Var inte ett dugg roligt att hålls ute i blåsten idag kan jag säga ;-)
Jag gjorde ett försök att plantera om mina små majs och gurkplantor ute i blåsten men gav ganska snart upp och körde in skottkärran med jord i hallen. Mycket skönare :-D
Hoppas ni har en riktigt skön helg!
Elisabeth